Последни публикации

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Тръмп срещу Байдън е битка на боксьор срещу шахматист

Автор: посланик Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (випуск 1981г., МП)

публикувано на 25.09.2020 в 21:00 на https://kanal3.bg

Интервю на Любомир Кючуков в предаването “Денят на живо с Наделина Анева”

“Американските избори за президент могат да нанесат сериозен удар по демокрацията – възможността изборите да не бъдат признати, ако Тръмп ги спечели. Той влоши отношенията си с Европа и евроатлантическите връзки”. С тези думи започна коментара си на политическата ситуация в САЩ при наближаващите президентски избори доц. Любомир Кючуков, дипломат в студиото на “Денят на живо”.  

“В САЩ предприеха много действия към ерозия на международните институции и право – несъобразяване. За пръв път в историята на САЩ съдържателния дебат за политики е изместен от това дали ще бъдат признати резултатите от изборите. Поведението на Тръмп е притеснително, споменаваше, че изборите могат да бъдат фалшифицирани”, сподели той.  

“Очаква се гласовете по пощата да бъдат преобладаващо за републиканците. В случай, че републиканците имат най-много гласове в секциите, Тръмп може да не изчака резултатите от гласуването по пощата и да се обяви за победител, а после да не признае, ако загуби след обработване на всички резултати”, коментира дипломатът.

“Социолозите сочат предимство за Байдън. Тази предизборна кампания е между боксьор и шахматист – Тръмп е агресивен и настъпателен, за разлика от Байдън, това може да му даде предимство. Контролът върху провеждане на изборите е в администрацията на Тръмп”, обясни гостът.

“Ако Байдън наистина победи, трябва да е много убедително, само така изборите няма как да бъдат оспорени. В случай, че изборите показват, че Тръмп губи, той ще оспорва във Върховния съд, опитва се да си осигури подкрепа, на която да разчита. Ако Тръмп спечели изборите категорично ще бъдат признати”, заяви Кючуков.  

“Оръжейното лоби е много силно в САЩ, определят го като културна особеност. Изглеждаше, че Тръмп губи от коронавируса, но той е достатъчно агресивен, Байдън затова и избягва дебати, възможно е Тръмп да спечели, ключово е разпределението по щати, кой колко щата ще спечели. Огромното разделение изкопава пропаст и всеки трябва да заеме страна”, изрази мнение той.

“Трябва ли човечеството да преживее отново апокалипсис за да стигне своя катарзис?, попита накрая доц. Любомир Кючуков по повод пандемията.

Цялото интервю можете да видите във видеото:

Вашият коментар

error: Content is protected !!