Последни публикации

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Конфликтът Гърция – Турция може да обезсили НАТО в Източното Средиземноморие

Автор: посланик Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (випуск 1981г., МП)

публикувано на 15.09.2020 в 11:50 на http://focus-news.net

Интервю на Любомир Кючуков за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Конфликтът Гърция – Турция може да обезсили НАТО в Източното Средиземноморие. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

„Не бих подценявал действията на Турция и по-специално на Ердоган, защото във всички тези години той доказа, че последователно преследва целта за превръщането на Турция в регионален лидер и в глобален играч, при това доста агресивно и експанзионистично. НАТО има потенциала поне засега да не позволи конфликтът между Гърция и Турция да прерасне във въоръжен сблъсък, но от друга страна конфликтът между Гърция и Турция има потенциала да обезсили НАТО в Източното Средиземноморие. Действително НАТО е най-сериозният гарант, най-сериозното препятствие пред един въоръжен сблъсък между двете държави, защото те и двете са членки на Алианса и практическа това е единствената международна платформа за двустранен диалог между тях. От друга страна, също така на практика нито една от тях не може да разчита да задейства чл. 5 на Алианса, т.е. да поиска съдействие на Алианса срещу другата страна“, подчерта експертът.

НАТО в момента се опитва да деескалира напрежението чрез диалог между двете държави, но някои от страните от Алианса не са склонни да пренебрегнат националните си интереси и да направят отстъпки на турската позиция, каза още Любомир Кючуков и уточни, че ситуацията е изключително сложна.

Любомир Кючуков подчерта, че Турция води агресивна международна политика и спрямо Сирия, и в Либия, и спрямо Египет, и спрямо Израел. Но Източното Средиземноморие се очертава като един от регионите с най-пряк сблъсък заради интереси на много от глобалните и регионални играчи, добави той.

Вашият коментар

error: Content is protected !!