август 2020
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Последни публикации

Ще извоюва ли България културно и геополитическо уважение от Северна Македония?

Автор: посланик Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (випуск 1981г., МП)

публикувано на 24.05.20 в 17:48 на https://www.vesti.bg

“Комисията не преговаря, а разговаря”

Освен с COVID-19 Македония продължава да се бори и със старите си страхове. Напрежението по оста София-Скопие се засили през последните месеци, след като беше преустановена работата на съвместната комисия, която трябваше да реши спорните въпроси. 

Македонците се оправдаха с предстоящите избори, в които антибългарската реторика не спира. София реагира и на претенциите на страната да запише македонския език като самостоятелен.

„С договора за добросъседство с Македония държим в ръцете си ключ, но го използваме като тирбушон, защото тази комисия която е записана вътре, на практика не преговаря, а разговаря“.

Това коментира директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на „Неделята на NOVA“.

„Разликата е съществена. Като се започне от статута й, че е експертна и се стигне до това, че няма утвърден дневен ред“, смята той.„Това, с което комисията беше натоварена, още от начало правеше нейната работа невъзможна и тя беше осъдена на неуспех заради подхода на нашето правителство“, категоричен е Кючуков.

По думите му тя прави инвентаризация на политически личност, а това е абсурдно. 

„Причината е, че дори и за 1 000 личности да се разберем, винаги ще има 1001, която да е спорна“, посочи той.

„Един от проблемите, който тормози работата на комисията, може би е в липсите в самия документ. В него трябва да се изчистят някои неща предварително“, категоричен е проф. Боби Бобев от Института по балканистика към БАН.„Ние тръгваме към решаване на един научен въпрос от политическа гледна точка. Това не трябваше да се допуска“, смята той.

И допълни: „Нашето поведения към Северна Македония след 1989 никога не е било достатъчно целенасочено и биещо в една и съща точка“.

Цялата дискусия вижте във видеото.


Вашият коментар