август 2020
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Последни публикации

Тръмп не се справи с коронавируса, сега всеки ден посочва друг враг, когото да побеждава

Автор: посланик Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (випуск 1981г., МП)

публикувано на 26.05.20 в 21:08 на http://kanal3.bg

“Преди 2 месеца бе сигурно, че той върви триумфално към втори президентски мандат, сега силите са изравнени”

Недоволството в САЩ срещу Тръмп напоследък няма да доведе до вътрешна дестабилизация, но коронавирусът доведе до промени. Преди 2 месеца бе сигурно, че Тръмп върви триумфално към втори мандат, сега неумението му, очевидно за целия свят, да се справи с коронавируса, му налагат всеки ден да посочва нов враг, който да побеждава. Така обобщи промените в САЩ в условията на пандемията COVID-19 дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.
„След като не успя победи коронавируса, сега враговете, които побеждава, са Китай, Обама и др. Логиката на популизма изисква ежедневни победи – справяне със съперниците, и това точно прави Тръмп в момента“, посочи Любомир Кючуков в „Денят на живо с Наделина Анева“.
Запитан каква прогноза би направил за предстоящите през ноември избори за президент на САЩ между Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, дипломатът заяви: „Преди 2 месеца щях да кажа – твърдо Тръмп, сега бих казал, че шансовете се изравняват. Никой не би се наел в този момент категорично да каже, че Тръмп със сигурност ще победи“.  
“Може да се каже, че вирус броди по света, при това няколко вируса“, направи шеговита аналогия той с началната фраза на “Манифест на комунистическата партия“ на Маркс и Енгелс от 1848 г. (“Призрак броди из Европа – призракът на комунизма” – бел. ред.). “Коронавирусът катализира и преосмисли редица досегашни подходи и води до промяна на балансите в международен план.  
През последните десетилетия като че ли се наблюдава нещо, което наричам дехуманизация на човечеството – че човекът не е в центъра на човешкия прогрес. В тази призма коронавирусът предизвика два важни въпроса – дали човешкото здраве е стока или е ценност. Виждаме, че идеята за т. нар. стаден имунитет се оказа по-скоро счетоводство със смъртта“, отбеляза Любомир Кючуков.  
“Президентът Макрон каза още в началото, че не може да оставим здравето на хората на пазарните механизми. Вижда се, че основната тежест в пандемията бе изнесена от общественото здравеопазване, а не от частното – което е много сериозно като извод. Типът здравеопазване, показа своите предимства и недостатъци, най-вече в САЩ, където то практически е поставено на пазарен принцип, и то се оказа най-неподходящо за такъв тип ситуация – без достатъчна централизация, за разлика от Германия, например“, сравни Любомир Кючуков.
“Епидемията постави още един въпрос – как се съчетават личната свобода и обществената отговорност. Например, в случай, че заразен от коронавирус наруши карантината, излезе навън, зарази 10 души и част от тях починат, тогава носи ли той отговорност. Ето тези въпроси вече по различен начин се обсъждат в света“, изтъкна дипломатът.  
Любомир Кючуков не смята, че информациите за въвеждане на ограничения в северните части на Китай, са свързани с втора вълна на коронавируса, както обявиха някои медии.  
“Това, което става в Китай, още не е втора вълна, това са мерки срещу поява втора вълна и главно по границите с Русия, защото в момента тя е епицентър на вируса. Не бих говорил за медицина, твърде много политици се изявяват като медици и вирусолози напоследък”, подчерта директорът на Института за икономика и международни отношения.Как пандемията COVID-19 утвърди още повече Китай като най-сериозния икономически и политически съперник на САЩ за световно лидерство, и задава ли се война между двете суперсили – вижте цялото интервю на Любомир Кючуков в “Денят на живо с Наделина Анева”:


Вашият коментар