август 2020
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Последни публикации

Със своята арогантност и обидни туитове, Тръмп сам налива масло в огъня протестите

Автор: посланик Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (випуск 1981г., МП)

публикувано на 09.06.2020 в 14:00 на http://m.focus-news.net

Любомир Кючуков в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: На фокус в международен план са САЩ и нарастващото с всеки изминал ден напрежение. Започна ли голямото разместване на пластовете в геополитическата игра? От Америка ли започва то? Наш гост коментатор е Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения. Добър ден, г-н Кючуков.
Любомир Кючуков: Добър ден.

Водещ: Ако се опитаме да характеризираме сблъсъците в Америка и техния генезис, говорим за израз на социално напрежение, вик срещу расизма или политически маневри? А може би всичко накуп?
Любомир Кючуков: Да, но последователността и причинно-следствената връзка е важна тук. Проблемите са социални, а полето за изява е борбата срещу расизма, защото тези проблеми допълнително се умножават и усложняват на расова основа. В сферата на официалната политика в САЩ определено се води много сериозна борба срещу расизма, действителността обаче показва, че има сериозно разминаване между политически коректното говорене и практическото решаване на проблемите. И показателно е, че дори върховният комисар на ООН по правата на човека, бившата чилийска президентка Мишел Бачелет си позволи нещо достатъчно рядко срещано в международните отношение – остра критика към САЩ за системни неравенства на расова основа при достъпа до здравеопазване, образование, работа. Проблемите очевидно са социални, силно изострени на база расови неравенства.

Водещ: Подклажда ли някой напрежението в САЩ, каквито тези вече се появиха? Визирам демократите.
Любомир Кючуков: За съжаление, ако някой подклажда това напрежение към момента, това е по-скоро американският президент Тръмп. Неговият силов подход определено се оказа неподходящ за успокояване на вълненията. Нещо повече, мнозина в самите САЩ вече определят негова арогантност и обидни туитове като наливане на масло в огъня на протестите. Намеренията за използване на армията и Националната гвардия срещу протестиращите, при това с обосновката за борба срещу тероризма, нещо, което досега се използваше като аргументи само при международните интервенции на САЩ, но не и срещу американски граждани у дома, предизвикват силна критика в САЩ, включително и сред военните кръгове. Това, което очевидно е необходимо на типа популистко управление, каквото провежда американският президент, това е ежедневната победа над нови и нови врагове. Тя е основен ресурс на всеки политически популист. И тъй като Тръмп на практика загуби борбата с коронавируса, сега му трябват нови виновници, включително като виновници за погромите се сочат отново традиционните Русия и Китай, но в дадения случай дори и страни, като Зимбабве и Гана.

Водещ: Как ще се развият събитията оттук нататък, още повече, че идват и президентските избори?
Любомир Кючуков: Това не са първите вълнения на расова основа в САЩ, но никакъв начин този факт не бива да води до подценяване на тези вълнения, защото този път освен расовите с дълбока социална подплата, коронавирусът, пандемията на практика оголи системните противоречия. Неслучайно в САЩ през месец април безработицата беше достигнала до 42 милиона, естествено най-пострадали са най-ниско квалифицираните. Така че тези вълнения очевидно и тези проблеми най-вече ще продължат и ще се отразят твърде вероятно на наближаващите избори. Можеше да се счита само допреди 2 месеца или 3, допреди началото на епидемията, че победата на Тръмп на предстоящите избори ще бъде въпрос на рутина. Докато днес ситуацията е доста по-трудно предсказуема и президентските избори се очертават в САЩ като изключително напрегнати и оспорвани.

Водещ: Докъде ще стигне това недоволство, което излезе извън границите на Америка, вече виждаме и в Европа бунтове, дори и у нас имаше протест срещу расизма?
Любомир Кючуков: Това винаги съществува като тенденция, като желание да се намери виновникът някъде извън реалните проблеми. Да, винаги при подобни вълнения има екстремистки или просто криминални елементи, които се възползват от ситуацията. Но първо ще бъде също толкова неправомерно би било всички полицаи да бъдат обвинени за убийството, заради действията на полицая Човин, както сега да се обвиняват всички демонстранти като криминални елементи, нещо, между другото, което по един или друг начин президентът Тръмп си позволи да направи. И второ, което е по-важно, свеждането на проблема само до екстремистите би било елементарна подмяна за причината за кризата с едно от нейните проявления, а причините очевидно са по-дълбоки.

Водещ: Колко по-дълбоки?
Любомир Кючуков: Много по-дълбоки и по-сериозни, защото става дума именно за тези социални проблеми, дълбоко залегнали в американското общество. На практика се оказа, че афроамериканците, както отбелязват редица анализатори напоследък, те са изключени от големия сюжет на американската мечта. Гетоизацията на значителна част от това население, практически всеки по-голям американски град възпроизвежда поколения от млади хора, лишени от каквато и да е социална перспектива. И това естествено генерира единствено престъпност. Много показателен е дори фактът, че въпреки многократното увеличение на средните доходи в САЩ за последните 70 години, минималната надница, на която разчитат огромен брой цветнокожи, е нараснала само със 75 цента от 1950 година до днес, разбира се, като се отчете инфлацията. И също не на последно място американската система на здравеопазване се оказа непригодна за справянето с този кризи, каквато е в момента коронавирусът, и достъпът до качествено здравеопазване е много по-затруднен именно за по-бедните слоеве от населението, и особено за афроамериканците.

Водещ: Очевидно е, че социалното напрежение, социалното неравенството стои в основата на това напрежение в САЩ. Това обаче ще налее ли вода в мелницата на демократите?
Любомир Кючуков: Трудно е да се предскаже отсега. Разбира се, това, което е видимо, е, че от това губи Тръмп за момента. Дали печелят демократите, тепърва предстои да видим. Още повече, че според мнозина анализатори, кандидатурата на Джо Байдън също не е сред най-убедителните, въпреки че той е сред умерените среди в Демократическата партия. Тъй че той освен всичко друго е уязвим от гледна точка на политиката, провеждана от Тръмп с постоянните обвинения във връзка със случая със сина му в Украйна. Но в крайна сметка, ако трябва да се резюмира, бих казал, че коронавирусът и тези вълнения социални в момента, те по-скоро отнеха това, което Тръмп се беше опитал и беше успял да завоюва в известна степен като консолидация на американците в подкрепа на собствената си политика.

Водещ: Как се отразят вълненията в Америка на света? Как ще рикушира всичко случващо се в САЩ в Европа?
Любомир Кючуков: Както виждаме, в Европа, особено в някои държави в Западна Европа, на първо място става дума за страни, като Обединеното кралство, като Франция, като Белгия, тези вълнения намериха силен обществен, аз бих казал дори политически отзвук. Да не забравяме, че един от най-сериозните приятели на Тръмп в Европа, говоря за британския премиер Борис Джонсън, също се изказа доста негативно за тези расистки проблеми, с които САЩ се сблъскват, и ги нарече „вкоренени“ в американското общество. Тоест, тези вълнения първо ще имат много сериозен отклик на обществено ниво, и второ, те до голяма степен подриват, ерозират претенциите на президента Тръмп за глобално лидерство.


Вашият коментар