август 2020
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Последни публикации

Ключово е дали визитата на Вучич е епизод, или елемент от дългосрочна политика

Автор: посланик Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (випуск 1981г., МП)

публикувано на 01.06.2020 в 16:29 на https://www.bnr.bg

“България се опитва да покаже, че “Балкански поток” е нещо различно от “Турски поток”

Любомир Кючуков

“Ключов за оценката при подобни посещения е отговорът на въпроса дали това е епизод, или елемент от дългосрочна политика. Можем да кажем, че развитието на двустранните отношения е достатъчно динамично”. Това каза пред БНР бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, по повод на визитата в България на сръбския президент Александър Вучич.

“Магистралата Белград – София и строителството на “Балкански поток” са двата акцента на днешното посещение на Вучич в България”, посочи Кючуков.

В предаването “Нещо повече” дипломатът коментира, че България се опитва да легитимира проекта “Балкански поток”, доколкото той е значим за страната, но е притиснат в менгемето на геополитическите противоборства:

“Нашият интерес е отново страната ни да не бъде заобиколена от крупните газопреносни проекти. Или да не позволи и този проект да последва съдбата на “Набуко” и “Южен поток”, които се провалиха”. 

Според него американската страна има интерес да ограничи руските енергийни проекти и руското присъствие в Европа, а България се опитва да покаже, че “Балкански поток” е нещо различно от “Турски поток”:

“Това е една доста по-широка концепция, която включва и изграждането на хъб на територията на България. Включва и интерконектора с Гърция, както и възможността за доставка на втечнен газ, включително и американски, т.е. по този начин да се търси ангажиране и на американските бизнес интереси. Също е възможност за доставка и от други дестинации”.

По думите на Кючуков проектът е съобразен с Третия енергиен пакет на ЕС. 

Цялото интервю на Георги Марков с Любомир Кючуков в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл.


Вашият коментар