Последни публикации

юни 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Богатите държави в ЕС не искат да плащат цената на кризата

Автор: посланик Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (випуск 1981г., МП)

публикувано на 20.07.2020 в 21:28 на https://www.bgonair.bg

“България започва да се превръща в камъче в обувката”

Любомир Кючуков

750 млрд. евро са предвидени от ЕС за справяне с финансовите последици заради коронавирусната пандемия. Лидерите на Европейския съюз не могат да се разберат четвърти пореден в Брюксел ден кой колко пари да получи. 

Сумата за безвъзмездна помощ е намалена от 500 на 400 млрд. евро. Какви решения ще вземе Брюксел и ще успее ли Бойко Борисов да издейства помощ с изгодни условия за България? 

“400 млрд. евро е безвъзмездната помощ, другата част са нисколихвени заеми. Това е общ дълг, въпреки че ЕС избягва да използва това понятие”, дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR. 

А ако не се стигне до консенсус и финансова помощ, то това ще бъде по-катастрофално от самата криза, убеден е експертът. По думите му, ако ЕС не може да действа съвместно в криза, тогава излиза въпросът за необходимостта от ЕС.

“ЕС се опитва да поеме върху себе си функцията за финансиране на възстановяването. Ресурсът е огромен, но тук не става дума за пари, а за политики. Става дума за това как тези пари ще се използват. Очаквам, че компромис ще бъде постигнат, макар и много труден. Не очаквам грантовете да бъдат силно намалени”, обясни Кючуков в предаването “Денят ON AIR”.

Той е на мнение, че се е загубила спойката в ЕС и страните са тръгнали в различни посоки. Френско-германският локомотив пък е получил нов импулс преди кризата. Конструкцията определено скърца, изтъкна дипломатът.

“Бих го нарекъл бунта на богатите – те не искат да плащат цената на кризата”, отбеляза Любомир Кючуков. 

Той подчерта, че средствата за България няма да бъдат намалени заради политическата обстановка в страната. Но в Брюксел вече се говорело, че страната ни започва да се превръща в камъче в обувката – най-вече заради корупцията в страната.

“Основната констатация е, че България продължава да има проблеми”, заяви Кючуков. 

Целият разговор може да бъде видян във видеото:

Вашият коментар

error: Content is protected !!